AMR KHALED

Nestudoval „al-Azhar" ani klasickou arabštinu, své přednášky pronáší lidovým jazykem. Nezávislý na jakémkoliv náboženském seskupení, politické straně či úředním orgánu. Sám říká, že není mistrem tafsíru a expertem v islámské teologii. V obleku a s kravatou, hezky a moderně upraven, bodrý a veselý na způsob „obchodního agenta". To je Amr Khaled.


Khaled se narodil v roce 1967 v Alexandrii a byl vychován v módním okrsku Káhiry - Mohandessin, kde byl členem fotbalového klubu. Pochází ze středně vyšších kruhů, jeho otec Muhammad Helmi Khaled je lékař a jeho dědeček z matčiny strany, Ibrahim Abdelhadi Pasha, byl prvním ministrem krále Farúka. Jeho rodiče nebyli příliš zbožní, ale učili děti morálním hodnotám. Jeho jediná sestra v současnosti také přilnula k Islámu. V ramadánu 1981 pocítil touhu přiblížit se k Alláhu, ale nevěděl, jak to má udělat. Byl ještě v prvním ročníku na střední škole, když se začal pravidelně modlit v mešitě, číst mnoho náboženských knih a učit se Korán. Nikdy nepomyslel, že by konání da'wa mohlo být jeho profesí. „Byl jsem aktivní pouze mezi svými přáteli, pobízel jsem je, hovořil s nimi o Islámu. Lidé mě rádi poslouchali a tak jsem začal dávat lekce v soukromí." Fotbalový klub nebyl pouze místem pro jeho vášeň ve fotbale, ale také místem jeho prvních proslovů v klubové mešitě. Na jeho přednášky začalo chodit stále více lidí a jeho jméno se stalo známým. Zpěvačka Jasmine al-Chajjám, dcera slavného přednašeče Koránu šejcha al-Hussariho, vybrala Khalida jako kazatele pro otcovu mešitu. Khalid říká, že byla jako jeho druhá matka.


Mezitím ukončil studia na Obchodní fakultě Univerzity v Káhiře, začal pracovat v účetnictví, nejprve ve velké mezinárodní korporaci a později ve vlastní účetní firmě. Má diplom z Institutu al-Azhar pro islámské studie a MD (master degree) z islámské ekonomiky. Ale Khaled říká, že není žádný učenec, nevydává fatwy, neboť toto je úkolem 'ulamá´ s hlubokými znalostmi práva. Odmítá některá tvrzení, že vše dělá pouze pro peníze. Je dosti zámožný a jeho firma pracuje dobře. Mnoho přednášek dělá zcela zdarma a zisk z prodeje kazet věnoval na obnovení mešity al-Hussari. Jediný zisk, který používá pro sebe, je ten ze satelitních kanálů.


Lístky na jeho přednášky jsou vždy vyprodané, lidé stojí či dokonce sedí na podlaze. Jeho proslov je tak lehký, jako jeho vzhled. Není divu, že tento muž tolik přitahuje lidi. Je to jednoduchý způsob, jakým pronáší své poselství. Zřídkakdy zvyšuje hlas a pokud to udělá, jak žertem říkají jeho posluchači - spíše piští než hrozí. Jednoduše se usmívá, občas žertuje, zatímco vykládá o principech Islámu. Snaží se být praktický a ve shodě s životem: přerušuje svá kázání v období zkoušek nebo ho zkrátí, pokud se zrovna vysílá fotbalový zápas. Říká: „Jsme součástí společnosti a neměli bychom se ji odcizovat."


Centrálním tématem všech jeho přednášek jsou mladí, neboť to jsou stavební kameny společnosti a budoucnost závisí na nich. Je si vědom jejich problémů, nabádá je, aby se svými životy dobře naložili, aby studovali, aby drželi krok s moderními technologiemi a přitom dodržovali principy Islámu. Lidé se cítí, jako by mluvil přímo s nimi, promlouval do jejich duše, řešil jejich problémy. Zachycuje srdce lidí obdivuhodným způsobem. „Cítím, že je jedním z nás" říkají posluchači. Stejně starý, ze stejného prostředí, s podobným vzděláním. On sám o sobě říká: „Velice miluji lidi a chci pro ně to nejlepší. Dobrý kazatel má být více soucitný než přísný. Mým hlavním zájmem je to, aby mladí lidé milovali Islám a ne aby se ho báli." Prostě chytne člověka za srdce a nepustí.


Amr Khaled je nejvíce kontroverzní nepolitickou osobností Egypta dnešních dnů. Mnoho mladých lidí se pod dojmem jeho přednášek obrátilo k Islámu. Začali se modlit, ženy si oblékly hidžáby. Dokonce několik filmových hvězd si pokrylo hlavy šátky a vybírají si méně smyslné role. Jeho popularita v Egyptě roste každým dnem. Nyní, na vrcholu své kariéry se říká, že odchází studovat do Anglie a zanechá svých kázání. Údajně pod tlakem vlády, přestože to není potvrzeno. Ještě stále se objevuje na satelitu, ale není jasné, jak dlouho jeho kázání ještě budou pokračovat.


V jednom ze svých příběhů Amr Khaled říká: „Dvě dívky šly na procházku a jedna z nich, ta zbožnější, chtěla nejprve navštívit přednášku. Zašly tedy do mešity. Když si ji vyposlechly, nezahalená dívka se rozplakala a požádala o hidžáb. Později týž den byla sražena autem a na následky zranění zemřela."


Amru Khaled říká:

"OBRAŤTE SE K ALLÁHU DOKUD MÁTE JEŠTĚ ŠANCI!"



Dodatek překladatele:

Jméno přednášejícího "Amr Khaled" bylo ponecháno v anglickém přepisu, pro českou transliteraci by jméno mělo následující formát „Amr Chálid“. Ostatní jména jsou přepsána českou transliterací.

Podklady k životopisu o Amru Khaledovi jsou vybrány z různých článků publikovaných na internetových stránkách.